Καλώς Ήρθατε!

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την εργασία και την εκπαίδευση.

Africa%2520Famine.jpg

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.
— 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.

Στη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 2000 στη Νέα Υόρκη, η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε τη «Διακήρυξη της Χιλιετίας», η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και περιλαμβάνει 8 αναπτυξιακούς στόχους με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2015.
Στόχος 1: Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας
Στόχος 2: Εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο
Στόχος 3: Προώθηση της ισότητας των δυο φύλων και ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας
Στόχος 4: Μείωση της παιδικής θνησιμότητας
Στόχος 5: Βελτίωση της μητρικής υγείας
Στόχος 6: Καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών
Στόχος 7: Διασφάλιση της αειφορίας του περιβάλλοντος
Στόχος 8: Δημιουργία παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη

Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου Γ03Σ10 - «Τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» με διδάσκοντα το Βασίλη Μακράκη Καθηγητή του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατα το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαικου έτους 20010-2011. Η εκπαιδευτική αυτή εφαρμογή απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ τάξης. Σκοπός της εργασίας είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για τους Millenium Development Goals και συγκεκριμένα για την παιδική θνησιμότητα (MDG.4) και το δικαίωμα του παιδιού στην υγεία.